Visste du at vi ved hjelp av pusten kan påvirke den delen av nervesystemet som regulerer kroppens stressresponser? At vi dermed selv kan dempe de negative og ubehagelige effektene stress har på kropp og sinn? Dette kan vi gjøre ved hjelp av en superenkel øvelse som kalles vaguspust. Denne pustemetoden påvirker vagusnerven, som er helt sentral i kroppens system for å aktivere til kamp eller flukt i møte med reelle og innbilte farer.
Stress er kroppens naturlige reaksjon på ting og hendelser i omgivelsene som av nervesystemet oppleves som farefulle. Det kan for eksempel være snakk om følelsen av at tiden ikke strekker til, forventningspress fra jobb eller familie, utfordringer i nære relasjoner eller økonomiske bekymringer. I dagliglivet vil vi kanskje ikke oppfatte slike utfordringer som at vi er i direkte fare. Men det er nettopp dét den delen i oss som kalles reptilnervesystemet kan gjøre. Dette er en urgammel del av nervesystemet som reagerer lynraskt og automatisk på både reelle og innbilte farer i omgivelsene.
Denne type stressresponser kan også gjelde ting som vi rasjonelt sett ikke ville tenke at utgjorde en fare. Et enkelt eksempel kan være de som opplever at kroppen settes i beredskapsmodus i møte med en husedderkopp selv om de egentlig vet at den ikke er farlig. Automatikken i reptilnervesystemet overkjører evnen til rasjonell tankegang og de opplever symptomer på frykt og stress. Reptilhjernen bruker 15-30 millisekunder på å reagere på en oppfattet trussel. Tenkehjernen kommer sluntrende langt etter.
Det er selvsagt mye mer kompliserte sammenhenger som er tilstede når det gjelder de mer tidstypiske og diffuse kildene til stress, som for eksempel tidsklemme, klima-angst eller prestasjonspress. Men det er de samme mekanismene i nervesystemet som gjør seg gjeldende. Den kroppslige og mentale aktiveringen – tankekjør, hurtig overflatisk pust, økt hjertefrekvens, stramme muskler, svettetokter – igangsettes på samme måte.
En enkel måte å påvirke slike symptomer på stress i en mer positiv retning kan altså baseres på noe så grunnleggende enkelt som å huske å puste. Gjennom vaguspusten påvirkes vagusnerven på en slik måte at hjernen begynner å motta signaler om at faren er over. Den fysiske og mentale aktiveringen begynner gradvis å avta og kroppen beveger seg mer mot en naturlig tilstand av hvile og avslapning.
Det finnes ulike varianter av vaguspust, men én variant er som følger:
1) Pust inn gjennom nesen i 5 sekunder. Forestill deg at du trekker pusten helt ned i magen, under navlen. Prøv å kjenn at magen og nedre del av ryggen utvider seg. Det kan hjelpe å fokusere på å kjenne at mellomgulvet spennes utover.
2) Hold pusten inne i 5 sekunder.
3) Pust så rolig ut gjennom nesen i 5 sekunder. Bruk gjerne musklene nederst i magen, under navlen, til å regulere en jevn ut-pust.
Gjenta denne runden (puste inn – holde – puste ut) i noen minutter eller så lenge det føles naturlig. Dette er en veldig enkel og anvendelig øvelse som passer for så og si alle og kan gjøres nesten når som helst og hvor som helst.
Vi snakker selvfølgelig ikke her om en magisk trylleøvelse som tar bort stresset i livet ditt. Men mange opplever at øvelsen er veldig fin å ha med seg i hverdagen fordi man gjennom den erfarer at man selv faktisk kan regulere sitt eget stress i hverdagslivets små og store situasjoner. Fordi det første som ofte skjer når vi blir stresset er at vi ubevisst begynner å puste kort og overfladisk, noe som igjen er bensin på stressbålet.
Som en bonus hjelper dessuten fokuset på pusten til å huske å være tilstede der vi alltid faktisk er; pusten kan aldri være noe annet sted enn her og nå.
Foto: Olga Nayda
Kommentare